Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 9., vasárnap

Kirándulás Helkával



Íme a "Helka bakancslista" első köre: egy csokorba kigyűjtve a kalandok mesés helyszínei, a Helka – a Burok-völgy árnyai c. kötetből. Érdemes a valóságban is felkeresni ezeket, akár még ezen a nyáron! (vagy őszön) /esetleg télen/. Ösztönző erőként hathat, hogy van más is, aki ezt teszi: https://www.facebook.com/pages/Kalandozzunk-Helkával-és-Cipriánnal/1556165544641347
smile hangulatjel

1. Tihany, és a félsziget
       A regényben többször is fontos események helyszíne a félsziget. 
       Jellemzően a kevésbé közismert látnivalók és helyek jelennek meg a kötetben,    mint például:


  • Óvár - Itt állt a Soktornyú Kastély (maradványai a földvár sáncaiban fedezhetők fel          
  • Barátlakások – Congeria kecskepásztor lakása, fontos történések helyszíne a regényben       
  • Ciprián-forrás – egy kedve keletkezés történet olvasható róla – az egyik főhős a névadó
  • Major – a regénybeli lovarda helyszín
  • Gejzírmező – Aranyház gejzírkúp – a titkos alagút egyik kijárata a regényben
  • Forrásbarlang – az Apátság mellett – a titkos alagút másik kijárata
  • Belső tó - itt elsétálnak a hősök
  • Szélmarta sziklák – ezek mellett csak elsétálnak a Hősö
  • Levendulás – itt is sétálnak a Hősök
  • Sajkod – és Bozsai öböl - Valaha, amikor még eddig ért a Bakony Erdő, itt volt a hercegi, erdei gyümölcsös ahova Helka meglépett szamócázni, később pedig errefelé találkoznak az örvényesi molnárra
Ide kívánkozik ez a link:
                                          http://keltavandor.blog.hu/2015/07/27/egy_felsziget_titkos_szegletei

2. Veszprém környéke

  • Tési fennsík - Egy éjszakai vágta nyomán itt pihen meg Helka és Ciprián egy gémeskútnál, ahonnan látszanak a tési szélmalmok


  • Burok völgy: a boszorkány és a gonosz sereg búvóhelye (nehezen járható, de kijelölt túraútvonal, barlangokkal



  • Bakonynána – Jásd- Római-fürdő vízesés a Gaja patak szurdokvölgyében:, Sobri Jóska barlang, Almás forrás. – A manók – Tramini és Furmint – elmondása szerint itt áll(hatot)t Kamor varázsló titkos, a világ szeme elől elrejtett titkos Szurdokvára.







3. Kékkúti forrás – Káli medence

Kékkút az a hely, ahol Helka a „Kekud” forrásban megszabadulhat a rátapadt boszorkányszertől. A Kekud a Kékkúti Theodora forrás középkorban használatos elnevezése. A felmerülő komplikációk miatt azonban a Badacsony háta mögött, a Káli medencében fel-alá mászkálnak Helkáék.



4. Kornyi-tó 
       -  ami mellett elsétálnak hőseink. (Egyes vélekedések szerint amúgy ez valaha időkapu volt, ezért a nevét másként kell elválasztani: Kor-nyitó)




5. Szentgyörgy hegy 
            - kőzuhatag, bazaltorgonák, jégverem barlang.  Ez az óriások lakhelye – lábuk nyomát őrzi a Kőzuhatag, a bazaltoszlopok maguk a kővé vált óriások, a jégverem pedig kincset érő holmikat rejtett...



6. Hegyestű
          Itt bontották a követ az óriások, és itt próbálják ki a kőolvasztó berendezést Helkáék.



7. Szentbékkálla - kőtenger 
          – ami nem más, mint a Ciprián által kővé változtatott szakállas békák hada, s a mocsaruk. 




8. Salföld major 
          – a hagyományos őshonos magyar állattenyésztés, háztáji állattartás bemutató központja.
Aki olvasta, sose felejti, hogy a regényben Pálzazók pásztor itt bújtatja el hőseinket az óriások elől, akiket a salföldi tó partján a, kőtengeren „szedett fel”.



9. Örvényesi vízimalom 
          Boncsos kapitány és a tettre kész pelecsapat, valamint Szejtán molnár és Rezi javasasszony otthona. Aki felkeresi, és van egy kis szerencséje, még akár igazi pelékkel is  találkozhat.



10. Tapolcai tavasbarlang 
        – Sárkányteknősök otthona, akik a végső ostrom során sietnek Helkáék segítségére




11. Hévíz - gyógyvizű tó, felhagyott angolnatenyésztő telep.
       A regényben itt bujdokol a titokzatos Sargasso, az angolnák fejedelme, s ide börtönzi be először foglyait Bora boszorkány, akivel Helkáék is összeakadnak, amikor Siót keresik



12. Siófok – Sóstó 
     Erről a helyről mást nem is kell mondani, minthogy Sió (ideiglenes) lakhelye.


Ez a kép a FB-os Helkás kalandozó oldalról származik



13. Balatonfüred 
  • Nemere kapitány otthona, s a varázstárgyak rejtekhelye - melyek nyomán a gyógyforrások feltörtek. Erre, Sió és Kamor egykori megbékélésének, Helka hercegkisasszony „tündérré avatásának” helyszíne, a Vitorlástér vízjátéka.





Bakancsot fel! És ha ez már megvolt, jöhet a második rész , Ciprián nyomában Balatonon, Bükkön, Alföldön át, hogy eljuthassunk a trilógia harmadik részéhez, Kamor varázsló - és Helka hercegkisasszony kalandjainak helyszíneire.

9 megjegyzés:

  1. Köszönöm az oldal készítőinek, ezek az információk sokat segítettek az olvasónaplóm megírásában,ha nincs ez az oldal biztos hogy 1 est kapok....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ismeretlen! Örülök, hogy tudtam segíteni ebben a formában - és nagyon remélem, hogy az olvasónaplókért igazából csak dicséretek járnak - semmiképp sem egyesek!

      Törlés
  2. Kedves Péter! Úgy látom, hogy olvasónapló szezon van... 11 éves Lányom naplójánál segédkezve végig az volt a gondolatom, hogy a tavasszal összegyűjtöm a sok - sok Balaton rajongó gyerek és felnőtt barátunkat és bejárjuk a helyszíneket a könyvvel kezünkben. Ez az összeállítás a segítségünkre lesz. Ahogy az Aranyhíd, úgy a Helka kötetek is nagy kedvencünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ismeretlen! Köszönöm az üzenetet, ez a legnagyobb öröm a számomra, amikor felkerekedik egy család, egy baráti társaság, vagy akár osztályok, hogy végigjárják ezeket a mesébe illő helyszíneket. Javaslom, ne álljanak meg a Balatonnál, mert varázslatos titkok rejlenek a történet folytatásában is. Bizton állítom: nem várt - és sokszor döbbenetes meglepetések várnak nem csak az olvasóra, hanem a kirándulóra is, aki tovább kalandozik Ciprián és Kamor nyomában! Köszönöm még egyszer és sok örömet!

      Törlés
  3. Köszönöm szépen az útmutatást. Jelenleg iskolai tananyag a Helka, de egy cseppet sem bánjuk. Most a 2.részt olvasom esti meseként a lányaimnak (9és7), rettenetesen élvezik és várják a következő fejezetet. Remélem a most 5éves fiamnak is újraolvashatom. Köszönjük az élményt, könyvben és valóságban is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mildi! Köszönöm a kedves szavakat! Igazán örülök, hogy Helka története magával ragadta a lányokat! Magam sem tudok mást kívánni, mint örömteli kalandozásokat a könyv után a valóságban is!

      Törlés
  4. 😀 Köszönöm ezt a csodás összefoglalást! Szeptemberben kezdjük a regényt a negyedikes osztályommal, de előtte elkirándulunk Tihanyba, hiszen kell egy kis ráhangolódás 😀!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én, - sőt mi!- köszönjük az odafigyelést! SOk örömet a kalandokhoz valóságban és mesében egyaránt!

      Törlés
  5. Kedves Péter!
    Nagyon szépen köszönjük hogy meg írta ezeket a csoda könyveket!
    Imádjuk! Főleg a manókat! Mindig is legenda rajongó voltam, de ez most egy szuper írás. Nem csak a gyerekeknek tetszik. Kósa család

    VálaszTörlés