Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 18., kedd

Balaton tündére bakancslista II.

Az első, Balaton körüli helyszíneket bemutató rész sikerét követően íme a "Helka bakancslista" második része, a Ciprián – A Balaton hercege c. kötet kalandos helyszíneinek gyűjteménye. Persze több helyen van átfedés a történet első kötete és a második között, azokat itt nem ismételjük meg - és a balatoni helyek ezúttal a sor végére kerülnek. Ám akárcsak az első rész helyszíneit, ezeket is érdemes a valóságban is felkeresni, akár még ezen a nyáron! (vagy őszön) /esetleg télen/, mert igazi és kevesek által ismert csemegék vannak köztük!


I.  HEGYEK KÖZÖTT
                    
      Bükk hegység:

     1. Sirok sziklavár és kőbálványok - ami a valóságban is ugyanazon a néven található meg, bár a különleges sziklákat nevezik Barát és Apáca sziklának is. 
      A kötet legendájában kalandos és varázslatos egymásra találás helyszíne, de hogy ne spoilerezzük el a lényeget, legyen elég, hogy  ezeknek a furcsa szikláknak igazán fontos szerepük van a két szeleburdi manó, Tramini és Furmint életében...




      2. Szalók - azaz Egerszalók, ahol a termálkút körül olyan mésztufa - sódomb keletkezett, amilyenre a világon is alig van példa. Hogy ebben mekkora szerepe volt Cipriánnak - kiderül a könyvből :) 





3. Imó forrásai - a Felsőtárkány feletti völgyekben több időszakos forrás működik - főként csapadékos telek hóolvadása után. A leglátványosabb mind közül a Vörös kői forrás, ami akár 1,5 méter magasra is feltör, mint valami gejzír, de azért az Imó sem egy utolsó látvány...


Imó forrás (Fotó: Dr. Birinyi András)



Vörös-kői forrás


4. A történetben különös szerepet játszik Vini Ferkó,  és az ő lánya, a "szépasszony" Vinifera, aki fogadókat, borozó pincéket nyit és vezet az ő lánykáival. Az egri Szépasszony völgyet talán nem kell külön bemutatni (ámbár a Bikavér eredetét azért érdemes megismerni a könyvből).




5. Különlegesebb és kevésbé ismert a könyvben "Dörgedelmes Tanya" néven megjelenő hely, ami a térképen Noszvaj egyik utcájában (Honvéd utca végén) található, s a neve: Pocem. Itt egy képzőművész alkotótelep működik jelenleg, s hogy érdemes-e felkeresni, itt egy kép



Na jó, kettő ;) 





6. A mese szerint ezt a varázslatós "lakótelepet" Turbucka vezérke alkotta meg. Az ő neve egy közeli helyről származik. A Cserépfalu melletti Kerekdombon található Turbuckáról kapta (melynek az "igazi eredetére" a trilógia zárókötetéből derül majd fény): 



7. Turbucka tőszomszédságában húzódik a Meszes-kőporos szurdok, azaz a Mész-patak völgye (Cserépfalu, szintén) : 


8. A Bükkben járva nem hagyhatjuk ki a "dinka bölcsőket", azaz ahogyan a térképeken szerepel a "kaptár köveket". Számos ilyen furcsa, "vakablakos" képződmény található a Bükk alján, mint például Szomolya határában, az erdő mélyén: 





II.  ZEMPLÉN
         
9. Igazi, világra szóló kuriózum - amiről érdekes módon csak mostanában kezdünk tudomást venni: a  Megyer-hegyi malomkőbánya, és az abban keletkezett tó, a Tengerszem. A hegy Zemplénben, Sárospatak közelében található (és valóban Európa szerte híres volt a malomkő, ami itt készült!). A tó keletkezésének igazi története maradjon különleges tudás mindazok számára, akik elolvassák Ciprián történetét :) ) 


Fotó: Tiba Zoltán (origo)

III.  TÚL A TISZÁN
          
 Elsőre kevesen gondolnák, hogy a tök lapos Alföld milyen sok érdekességgel szolgál. Pedig egészen meghökkentő például a Kilenclyukú híd, ami jelenleg így néz ki: 


10. Nem tévedés, ez az! A Karcag melletti Zádor híd. Eredetileg ez volt "A Kilenclyukú", és akkor még víz is volt alatta, sőt, szekérút is ment át rajta. A története egyrészt megismerhető Ciprián kalandjaiból  de aki kevésbé fogékony a mesés kalandokra, ide kattintva is utánajárhat.

Ám ez még mind semmi! Az Alföldet számtalan, ember alkotta, titokzatos alakzat teszi igazán rejtélyessé, kalandossá és izgalmassá. Ilyen például a Csörsz-árok védmű rendszer, ami hol itt hol itt bukkan fel, akárcsak a  kunhalmok, amik lehetnek akár kurgánok, vagy tellek is. A lustábbak számára kiváló lehetőség egy helyen megismerni ezeket az M3 Archeoparkban.



          
         


IV.  A DUNÁNÁL

11. A dunai átkelés során hasonló halmok eredetére kapunk magyarázatot a történetből, méghozzá nem is egyről hanem rögvest (több mint) százról. Aki kíváncsi, megtekintheti ezt - minő meglepetés Százhalombattán - a Matrica múzeum szabadtéri, régészeti bemutatóparkjában.



      
V.  A BALATON  
          
Északi part


12. Ciprián történetében A Balaton körül már az első kötetben megismert helyszínek közül természetesen megjelenik több is, s akad néhány olyan is, amelyik Helka kalandjaiban még nem játszott szerepet. Ilyen például a "Bujdosók lépcsője", ami felvezet egészen a Badacsony legtetejére. Alig 464 lépcsőfok az egész...





13. Talán az egyik legizgalmasabb - de mindenképp a leghihetetlenebb helyszínek egyike a Dörgicse, Mencshely és Csicsó által közrefogott Óbudavár falvacska, Mosókút nevű forrása a Balaton felvidéken. Az a tudás, hogy ez a kuszaság hogyan is keletkezett, legyen a regény olvasóinak fenntartva - (bár Szepesi Szűcs Barbara illusztrációja a könyvből egészen sokat sejtet :) ) 








13 + 1. A sok-sok izgalmas helyszín közül még egy az északi partról, a balatonfüredi Siske malom, ahova az első Helka bakancslistából már ismerhető, "Kalandozzunk Helkával és Cipriánnal" nevezetű Facebook csoport juttatta el a kötetet :)
          


         Déli part:


13 + 2. Szintén a Helka és Ciprián nyomában kalandozó FB csoport oldaláról származik ez a kép. Balatonbogláron készült (ahol a patanyom azt jelzi a kövön, hogy egy lendülettel át lehet rúgtatni, egyenesen az északi partra...)          
         


13 + 3. A Sió csatorna valószínűleg már sokak által ismert, így arról most nem kerül ide kép, de azt talán egy kicsivel kevesebben tudják, miért is van ott földvár, ahol van, Balatonföldváron... (aki tudni szeretné, könnyen utánajárhat akár a helyszínen, akár a könyvben :) 






Egyelőre ennyit. Vége még messze sincs, hiszen a történet záró fejezetéhez, Kamor varázsló történetéhez is készült egy bakancslistás összeállítás újabb 13+1 kihagyhatatlan helyszínről, ami remélhetően szintén kedvet kerekít kirándulni (és tán olvasni is :) ) !



 Sok örömet hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése